torsdag, juni 28, 2007

Recension: Silva Atlas Pro

Jag köpte nyss (juni 2007) en begagnad Silva Atlas Pro. Totalt gav jag ca 1200 kr och då fick jag dessutom med nordiska kartor (separat minneskort). Ett fynd tror jag även om just denna GPS kanske är på väg ut ur sortimentet (hittar den ej på Silvas egna sidor). Jag har inte köpt till några tillbehör och har alltså inte testat den ihop med dator eller i bil med ström från cigarettändaruttag eller hållare för instrumentbrädan.

Den enda manualen jag hittat är för Silva Atlas, alltså inte Pro-modellen. Det känns lite dåligt då vissa saker är annorlunda.

Positiva saker (saker som jag använt):
  • Den fungerar fint och hittar GPS-satelliterna hyfsat fort när man kör igång den (5-30 sek normalt). Den hittar också, vid fri sikt söderut, de geostationära EGNOS/WAAS-satelliterna och ger då väldigt bra noggrannhet (syns som asterisker '*' på satellit-skärmbilden). Den kan då komma ner i runt 5 m maxfel.
  • På en av skärmsidorna finns också ett uppskattat positionsfel. Mycket bra då jag ibland vill veta om positionen är hyfsat korrekt eller inte.
  • Den har normalt fyra stycken skärmsidor/lägen: Navigering (ser ut som en kompass), Position (siffervärden i fina rutor), Satellit (bild av himlen och dess satelliter samt signalstyrkestaplar) samt Karta (kartbild med lite sifferrutor i nederkanten). En positiv sak är att man på de flesta skärmsidorna kan skräddarsy vilka siffror man vill visa. T ex, så har jag valt att i kartbildens nederkant visa batterispänning, fart, klocka samt trippmätarens distans.
  • Den har en trippmätare som manuellt slås av/på eller som automatiskt kan ta paus när farten underskrider ett inställbart gränsvärde.
  • Det är hyfsat enkelt att mäta avstånd. Från nuvarande position är det bara att köra iväg med pilarna åt något håll så aktiverar man markeringsläget. Man ser då hela tiden avstånd och riktning till den markerade kartpositionen. Man kan också mäta avstånd mellan två markerade punkter genom en funktion i menyn. Ibland räcker det dock att kolla på kartbildens zoom-skala: avståndet tvärs över kartbilden (det synliga området) står alltid längst ner till vänster på kartan. Bra!
  • Det är hyfsat enkelt att lägga in egna "waypoints" som man därefter kan navigera till. Att navigera till något innebär att den hela tiden ger riktning samt avstånd till målet (inte att den börjar ge vägbeskrivningar som en bil-gps gör).
  • Det är trevligt att ha med en karta hela tiden. Den är användbar i bilen men inte som en talande bil-gps, utan för att då och då ta en titt på kartan, se var man är och vilka vägar man troligtvis bör köra. I kartkortet finns också en massa "intressepunkter" inlagda. T ex så kan man lätt hitta till närmaste McDonalds eller Statoil.
  • Avslutningsvis den kanske främsta fördelen: Den är robust och vattentät (ej vågat testa att slänga den i havet ännu dock).

Negativa saker:
  • Den käkar batterier. Alkaline-batterier varar ganska länge, kanske 20 timmar med GPSen aktiverad. Jag har också provat med NiMh 1800 mAh (uppladdningsbara) men de räckte bara ett par timmar. Jag läste att bra alkaliska batterier innehåller ungefär 3000 mAh. Det skulle i så fall förklara en del. Spänningen i NiMh (2 x 1,2V) är lägre än i vanliga batterier (2 x 1,5V) och enheten verkar inte riktigt förberedd för dessa batterier då batterimätaren visar dryga halvfullt vid nyladdade NiMh-batterier. Den är ganska spänningstolerant och verkar fungera ända ner till 2.0V. Vid lägre spänning blir den dock något långsammare (respons, skärmuppdatering, gps-låsning).
  • I Atlas (utan Pro) finns ett strömsnålt GPS-läge. Detta verkar inte finnas kvar i Pro-varianten. Jag har letat förgäves i alla menyer. De kanske anser att Pro redan är tillräckligt strömsnål?
  • Den är robust men faktiskt lite större än vad jag trodde från början. Lite klumpig att ha i fickan men ligger bra i handen.
  • Kartmaterialet är trevligt att ha men är inte så jättenoggrant, speciellt inte i vid kusten. Jag hittade t ex en 100 m stor ö som inte alls finns med på kartan. Kartorna i städerna är hyfsade. De flesta vägarna finns med (till och med namn på de flesta vägarna). Utan kartkort finns bara grundkartan och den är tämligen meningslös - länder finns med och kanske någon huvudstad.
  • Menyerna är usla. De funktioner jag använder verkar alltid finnas djupt i meny-strukturen. T ex så nås trippmätaren (som jag använder flitigt) efter ca 10 knapptryckningar (meny, upp-pil, enter, ned-pil, enter, etc). Det verkar inte vara någon användare som styrt menyutformningen utan istället någon "smart" utvecklare som kastat tärning. Detta gäller det avancerade menyläget. I det enkla läget blir faktiskt menyn lite bättre och snabbare men då saknas dock vissa funktioner så det avancerade menyläget är det enda som gäller för mig. Att kunna skräddarsy menyerna och inte bara skärmsidorna hade varit ett plus.
Tveksamheter:
  • Den spelar hela tiden in en "trail", dvs, den rutt man tagit blir automatiskt sparad i form av en massa "waypoints". Dessa kan sedan t ex användas som en navigeringsrutt för att bli guidad tillbaks samma väg. En bra funktion kanske men kräver nog datorkoppling för att bli riktigt bra. Det är ganska pilligt att hålla på att arbeta med rutterna utan stor karta och mus. Funktionaliteten finns men är lite svåranvänd utan datorkoppling.
Tips:
  • Den ville inte hitta satelliter i början. Det visade sig att en inställning i menyn var knasig som krävde differentiell GPS (egnos/waas). Se upp så inte det alternativet är markerat!
Sammanfattningsvis känner jag mig ändå ganska nöjd med mitt köp. Jag tror att den är klart prisvärd om man får tag på en begagnad för en rimlig peng. Utan det nordiska kartkortet hade den dock varit ganska tråkig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

varfor inte:)

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger

Anonym sa...

Godt og opplysende skrevet,har hatt god nytte av dette.